Zupa z czerwonej soczewicy i mleka kokosowego

Zupa z czerwonej soczewicy i mleka kokosowego

Składniki

1 szklanka czerwonej soczewicy
3 małe marchewki
1 mała pietruszka
3 duże ziemniaki
1 puszka mleka kokosowego
1,5 szklanki passaty (przecieru pomidorowego)
1 czubata łyżeczka curry
4 cm imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
1 limonka
sok z 1/2 cytryny
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 garść świeżej kolendry
4 łyżki oleju rzepakowego
papryka chili
papryka wędzona ostra
sól, pieprz

Zupa z czerwonej soczewicy i mleka kokosowego

Wykonanie

W garnku na rozgrzany olej wsypać curry, kumin oraz mieloną kolendrę i smażyć 1 minutę. Dodać pokrojony w cienkie paseczki imbir, marchew i pietruszkę utarte na grubych okach. Dokładnie wymieszać i dusić przez chwilę. Następnie zalać 1 litrem wody, dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, liście laurowe, ziela angielskie i doprawić solą, pieprzem oraz papryką chilli. Gotować około 30 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, mleko kokosowe, przepłukaną soczewicę, sok z limonki i cytryny. Zagotować, dosypać paprykę wędzoną, drobno pokrojony czosnek oraz kolendrę, dokładnie wymieszać i wyłączyć palnik. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i cytryną. Podawać z dodatkowymi listkami kolendry :)

Zupa z czerwonej soczewicy i mleka kokosowego

Zupa z czerwonej soczewicy i mleka kokosowego

na google+
 

Dodaj komentarz