Zupa z zieloną soczewicą i pęczakiem
Składniki (na duży garnek )
1 szklanka zielonej soczewicy, wypłukanej
9 łyżek kaszy jęczmiennej typu pęczak, wypłukanej
1 cebula, pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku, drobno poszatkowane
2 marchewki
1 pietruszka
1/3 małego selera
kawałek pora
4 ziemniaki, pokrojone w małą kostkę
1 puszka pomidorów, obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę
natka pietruszki, do posypania na talerzach
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1,5 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki lubczyku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki mielonego chili
3/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki oregano
2 łyżki oleju rzepakowego
około 3 l wody (12 szklanek)
sól, pieprz
Wykonanie
Olej rozgrzać w garnku, dodać cebulę, czosnek oraz 1 szklankę wody. Dusić jakieś 2 minuty, po czym dodać pęczak, liście laurowe i ziele angielskie oraz 2,5 l wody (10 szklanek). Pogotować 10-15 minut, a w międzyczasie pokroić warzywa na dość drobną kostkę.
Po upływie zalecanego czasu wsypać do garnka warzywa, ziemniaki oraz soczewicę. Gotować przez następne 40 minut, bądź do miękkości warzyw. W razie potrzeby dodać jeszcze 1 szklankę wody. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i pomidory, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Pozostawić jeszcze na małym ogniu 5-7 minut.
Zupę przed podaniem posypać natką pietruszki