Żurek inaczej, bo z kapustą
Jak sięgamy pamięcią, to żurek kojarzy nam się z Wielkanocą i białą kiełbasą. Poniżej przedstawiamy przepis na zupełnie inną odsłonę żurka . Po pierwsze nie ma w składzie kiełbasy, a po drugie głównym składnikiem jest biała kapusta.
Składniki
1/2 kg białej kapusty, pociętej w cienkie paski
1/2 l zakwasu na żurek
1 duża cebula lub 2 małe, pokrojone w cienkie piórka
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 duże ząbki czosnku
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1/2 szklanki śmietany
2 grube plastry cytryny ze skórką (takie ok 1/2 cm)
2 łyżki chrzanu
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
sól, pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego
2,5 l wody
Wykonanie
Warzywa umyć i pokroić na duże kawałki. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa, liść laurowy, ziela angielskie oraz sól i gotować. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodać poszatkowaną kapustę, kozieradkę, kurkumę oraz chili. Gotować do miękkości kapusty.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebule, po czym dodać ją do zupy. Miękkie warzywa, należy wyłowić i umieścić w kielichu miksera wraz z czosnkiem i kilkoma chochlami wody z zupy. Zmiksować na krem i przelać z powrotem do garnka z kapustą. Teraz dodać zakwas, majeranek, chrzan oraz cytrynę i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Na koniec wlać śmietanę.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo .