Chipsy z jabłek

Podczas wielu wycieczek rowerowych nazbieraliśmy sporo owoców ze starych zapomnianych drzew :)
Mamy śliwki pomrożone na zimę, słoiki z powidłami, teraz przyszła pora na suszone jabłka :)
Robiliśmy je po raz pierwszy i tak nam zasmakowały, że przygotowaliśmy dużooo słoików z tymi pysznościami, na zimę :D

Chipsy z jabłek

Składniki

jabłka
suszarka do owoców, bądź piekarnik

Chipsy z jabłek

Wykonanie

Jabłka dokładnie umyć, za pomocą cienkiego nożyka wydrążyć pestki i następnie pokroić w cienkie krążki albo paski :)
Niektóre odmiany jabłek ciemnieją, więc można takie pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny.
Można też urozmaicić smak podsypując krążki jabłek delikatnie cynamonem.
Czas suszenia uzależniony jest od grubości chipsów i trwa około 6 h.
Średnio co 1 h zamienialiśmy miejscami półeczki w naszej suszarce, tak aby jabłka szybciej i równo się suszyły.
Ususzone i ostudzone jabłka przełożyć do szklanych słoików i szczelnie zamknąć, aby nie było dostępu powietrza.
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.

Chipsy z jabłek

Chipsy z jabłek

Chipsy z jabłek

Chipsy z jabłek

na google+
 

Wszystkie komentarze

  1. Po Drugiej Stronie Lustra says:

    Brzmi smakowicie, czy mogłabym poprosić o wskazówkę jak je (chipsy jabłkowe) zrobić mając do dyspozycji piekarnik? Jaka temperatura itd Dziękuję

    • W piekarniku nigdy nie robiliśmy, ale byśmy próbowali na 100 stopniach, przy lekko uchylonych drzwiczkach i przy włączonym termoobiegu. Pewnie ze 4-5 h w zależności od grubości i ilości jabłkowych chipsów :)

  2. Muszę wypróbować :)

    Zapraszam też na naszą zdrową stronę: modnystyl2013@gmail.com

  3. Pomidory suszę w piekarniku przy 50 stopniach na termoobiegu, bo w wyższej temp się przypalają. Piekarnik uchylony. Suszenie trwało ok. 8 godzin. Trzeba po prostu kontrolować. Jabłka tez spróbuje :)

Dodaj komentarz