Sałatka z ryżu
Przygotowanie sałatki z ryżu jest bardzo szybkie i proste, a do tego można doprawić ją wedle uznania
. Z poniższego przepisu wychodzi bardzo delikatna potrawa, więc jeśli ktoś woli bardziej na ostro i wyraziście, to śmiało polecamy dodać choćby curry i chili mielone, albo inne ulubione przyprawy.
[ndipp id=4353269576864997301 limit=3][/ndipp]

Składniki
1 szklanka ryżu, u nas jaśminowy
2/3 szklanki groszku, konserwowy, świeży albo jak ktoś woli mrożony
2/3 szklanki kukurydzy z puszki albo gotowanej
1 puszka czerwonej fasoli
2 małe ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
1/2 papryczki pepperoni, drobno pokrojonej
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżki koperku
sól, pieprz

Wykonanie
Ryż ugotować w osolonej wodzie, następnie przestudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i można podawać
. Fajna przekąska na lekki obiad albo na imprezę.
Oczywiście jak już wspomnieliśmy wyżej śmiało można doprawić ją swoimi ulubionymi przyprawami
. Nam tym razem chodziło o przygotowanie czegoś bardzo lekkiego, ale przy następnym przygotowaniu tej sałatki nie będziemy żałować przypraw
.


[ndfpp fraza=ryż+czarny limit=3][/ndfpp]




Czas: 0:20 h


