Sos z czerwonej soczewicy
Czasami przygotowując obiad pewnie stwierdzacie, że brakuje sosu i najgorzej jak nie ma pomysłu z czego taki sos zrobić. My nauczyliśmy się, że wykonanie sosu jest mega proste i można zrobić go niemal ze wszystkiego Dlatego proponujemy Wam wypróbować sos z czerwonej soczewicy. Przepis jest prosty, wykonanie zajmuje dosłownie 15 minut, smakuje bardzo fajnie i do tego super zdrowy
Składniki
1/3 szklanki czerwonej soczewicy
2,5 szklanki wody
1 cebula, dość drobno pokrojona
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju kokosowego albo innego do smażenia
sól, pieprz
Wykonanie
W małym garnuszku rozgrzać olej i zeszklić na nim lekko posoloną cebulę, następnie dorzucić przepłukaną soczewicę, wlać wodę i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, do miękkości soczewicy. Wsypać majeranek, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, doprawić solą i pieprzem, gotować jakieś 2 minuty. Odstawić do przestygnięcia.
Przestudzony sos zmiksować za pomocą blendera, najlepiej niezbyt dokładnie, tak aby czasem natrafić na cebulkę albo soczewicę Przed podaniem jeszcze raz zagotować.
A jak myślicie jak może taki sos wyglądać i smakować na bazie czarnej soczewicy?
a mam właśnie czerwoną soczewicę w posiadaniu :]
Super przepis. Dziś robię kotleciki ziemniaczane też waszego pomysłu i na pewno będzie pysznie Lecę do warzywniaczka
Dziękujemy za słowa uznania I życzymy smacznego
Do jakich potraw podaje Pani ten sos?
mega sos, ja nie mialem majeranku to dodalem wlasna kompozycje przypraw: kardamon, kolendra, lubczyk i kumin
Cieszymy się, że nie tylko my uwielbiamy ten sos A mieszanka przypraw którą dodałeś tez super
dotąd robiłem zwykły pomidorowy sos ale niebo a ziemia w smaku, dlatego zagości on u mnie na stałe