Pasta z buraków i prażonego słonecznika
To, że buraki są zdrowe nie trzeba nikomu mówić, ale to, że można zrobić z nich pastę na kanapki nie każdy wie
. Wykonanie pasty jest bardzo proste i łatwe, wystarczy mieć upieczone albo ugotowane buraki. Można użyć nawet takie z barszczu
. Jeśli jednak będziecie przygotowywać buraki specjalnie pod pastę polecamy upiec je w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym. Buraki pieczone są dużo bardziej aromatyczne

Składniki (0.4 l słoik)
około 600 g buraków
5 łyżek uprażonych pestek słonecznika
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1,5 łyżeczki pasty Tahini
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oleju bądź oliwy
sól, pieprz

Wykonanie
Buraki umyć (nie obierać), wysmarować olejem, posypać solą oraz pieprzem i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Czosnek pozostawić w łupince i dołożyć do buraków. Naczynie zamknąć, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, aż widelec będzie się z łatwością wbijał w buraki. Na ostatnie 15 minut pieczenia zdjąć przykrywkę z naczynia. Długość pieczenia jest uzależniona od wielkości buraków i trwa od 45 minut do 1,5 h. Upieczone buraki pozostawić do przestygnięcia.
Ostudzone buraki oraz czosnek obrać, pokroić na kawałki i umieścić w kielichu od blendera. Dodać sok z cytryny, pastę Tahini, słonecznik, kumin, doprawić solą oraz pieprzem i wlać 2 łyżki oleju. Za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki, aby się „przegryzło”.







Czas: 2 h



mmm musi być pyszne
Oj jest pyszna
Polecamy wypróbować samemu