Soczewicowe kotlety

Z racji tego, że bardzo lubimy soczewicę, a dawno nie robiliśmy z niej żadnych kotlecików, postanowiliśmy tym razem wymieszać czerwoną z zieloną i z tego ukręcić kotlety :)
Poniżej prezentujemy wersję z jajkiem, ale śmiało jajko można zastąpić kleikiem z siemienia lnianego :)

Soczewicowe kotlety

Składniki (+/- 15 kotlecików)

2/3 szklanki zielonej soczewicy
1/3 szklanki czerwonej soczewicy
1 marchew, utarta na małych okach
3 łyżki natki pietruszki
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonego chili
1 jajko
mąka grochowa, albo bułka tarta
sól, pieprz

Soczewicowe kotlety

Wykonanie

Zieloną soczewicę umieścić w garnku, zalać woda i gotować 10 minut. Po tym czasie dodać czerwoną soczewicę (oczywiście wcześniej opłukaną) i gotować kolejne 10 minut. Na sam koniec dodać soli.
Soczewicę odcedzić, przełożyć do miski i pozostawić do przestudzenia.
Do ostudzonej soczewicy dodać przyprawy, marchew, natkę pietruszki, jajko (albo kleik) oraz mąkę grochową (bądź bułkę tartą).
Mąki dodać tyle, aby łatwo formowało się kotlety.
Z powstałej masy lepić niezbyt duże kotlety, które na koniec można jeszcze obtoczyć w mące albo bułce i umieścić je na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez 30 minut, w połowie pieczenia obrócić. Można też usmażyć na patelni.
Przy piekarnikach z termoobiegiem pieczenie będzie krótsze.

Soczewicowe kotlety

Soczewicowe kotlety

Soczewicowe kotlety

Soczewicowe kotlety

Tutaj podane z pieczonym kalafiorem oraz surówką z rzodkwi :D

na google+
 

Wszystkie komentarze

  1. Urszula says:

    Kolejny pyszny przepis do wypróbowania na pojutrze :) i nie można się zalogować przez facebooka cuś nie działa :(

    • Cieszymy się Ulu, że próbujesz nasze przepisy i że Ci smakują :) Co do fb, to dziwne, może jakaś jego chwilowa niemoc :) Pozdrawiamy gorąco i oczywiście życzymy smacznego :)

  2. Urszula says:

    właśnie chyba nie chwilowa bo jest to już moje kolejne podejście przy każdym moim dodawanym komentarzu próbuję się zalogować przez fb i się niestety nie udaje :(

  3. Ale wypasione :D Musi być pyszne!

Odpowiedz na „UrszulaAnuluj pisanie odpowiedzi