Tureckie pieczywo Lavash
Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjne Tureckie pieczywo Lavash, tyle, że tutaj jest nieco mocniej rozwałkowane, tak aby było bardzo chrupkie
Idealne do zupy albo do podgryzania z jakimś pysznym sosem, chili albo czosnkowym
Składniki
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki drożdży instant
1/2 szklanki letniej wody
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
czarnuszka, do posypania
Wykonanie
Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać sól i drożdże, wymieszać. Następnie dodać olej oraz wodę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno wyjść dość twarde, należy je wygniatać około 10 minut. Po czym umieścić w lekko naoliwionej misce, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dokładnie je rozwałkować, na lekko naoliwionym stole (bez podsypywania mąką). Jeśli ma to być chrupiące pieczywko, to rozwałkować na grubość „kartki papieru”.
Następnie ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować lekko olejem, albo spryskać wodą, posypać czarnuszką, albo papryką ostrą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 300 stopni, przez 5-6 minut, bądź do zarumienienia.
Jeśli chleb ma być bardziej miękki wystarczy go tak mocno nie rozwałkowywać Na cieście podczas pieczenia powstają bąble od powietrza zbierającego się wewnątrz, jest to jak najbardziej naturalne i wskazane przy tym pieczywie